Rátgéber Akadémia
Nemzeti Sportközpontok

Trackateam

KÉPERNYŐHÁTTÉR
RÁTGÉBER AKADÉMIA full hd képernyőháttér
TÁMOGATÓINK
SIPO Patikák Zsolnay Kulturális Negyed MIKROHUNGÁRIA SPORT KFT. Mecsekérc Zrt.
FELNŐTT CSAPAT
PEAC-PÉCS NŐI KOSÁRLABDA KLUB
2018. november 07. HABLING LARA: UGRÁSSZERŰ FEJLŐDÉST VÁROK MAGAMTÓL
Habling Lara: Ugrásszerű fejlődést várok magamtól Kadett leány csapatunk az utolsó fordulóban kiélezett meccsen hárompontos vereséget szenvedett Sopronban. A mezőnyből kiemelkedett a pécsi csapatkapitány, Habling Lara, aki fantasztikus teljesítményt nyújtva tripla-duplát szerzett (40 pont, 11 lepattanó, 10 szerzett labda)! Larával beszélgettünk a válogatottságról, pécsi visszatéréséről és az előtte álló szezonról.


Habling Lara kétéves budapesti kitérő után tért vissza Akadémiánkra. Lara 2016-ban vezére volt tini lány csapatunknak az országos döntőben, az Akadémia tehetsége lett a torna MVP-je 133 IBM-ponttal, valamint ő szerezte a legtöbb pontot is a döntőben (112 pont). Családi okok miatt a 2015/2016-os szezon után a CSATA színeiben folytatta pályafutását a pécsi tehetség, a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia kollégiumának megnyílásával azonban lehetőség nyílt a játékos visszatérésére. „A kollégiumra nincsenek szavak, egyszerűen elképesztő, mikor először beléptem, nem is tudtam rá mit mondani. Ilyet szerintem Európában sem lehet találni. Gyönyörű és mindennel fel van szerelve, amire csak szükségünk van” – meséli Habling Lara, a kollégium első lakóinak egyike. A játékos az U16-os Európa-bajnokság befejeztével már a Nemzeti Kosárlabda Akadémián kezdte el az alapozást Ninkovics Marija vezetésével. „Teljesen más érzés volt elkezdeni itt edzeni, mint a régi, megszokott helyeken, olyan pluszt adott nem csak nekem, hanem az egész csapatnak, hogy nagyon keményen kezdtünk el dolgozni az új csarnokunkban. Szeptember 3-án már a csapattal edzettem, előtte a válogatott program miatt voltam távol.”


Lara számára a válogatott felkészülés július 8-án kezdődött, egy évvel fiatalabbként került be az U16-os válogatott keretébe. „A felkészülés testileg, lelkileg is nagyon fárasztó volt, elég sok hullámvölgyön mentünk át a csapattal, de ebből sikerült egymást kihúznunk. Rossz volt, hogy keveset tudtam találkozni a szüleimmel, hozzátartozóimmal, ez új volt, mert a korosztályos összetartások eddig csak pár naposak voltak, így ez volt az eddigi leghosszabb program, hat hétig tartott az Európa-bajnoksággal együtt. Fiatalabbként én hatalmas teljesítménynek tartom, hogy ott lehettem az Eb-n, ez nagyon jó hatással volt rám, mind az önbizalmamra, mind a teljesítményemre. Nagyon sokat fejlődtem ezáltal csapatban és egyénileg is. A védekezés nem a fő erősségem, de úgy érzem, egyéni és csapatszinten is léptem előre ebben. A csapaton belül nagyon jó volt a hangulat, hárman voltunk 2003-as születésűek, de egy pillanatig sem éreztették velünk, hogy fiatalabbak vagyunk. Mindenben segítettek a csapattársak, és volt, hogy mi is segítettünk nekik lelkileg. Összességében sikerült a legtöbbet kihoznunk magunkból, úgyhogy én büszke vagyok a csapatunkra. Remélem, hogy jövőre is részt vehetek a válogatott programban.”


Habling Laráék hetedik helyen végeztek az Európa-bajnokságon, a legjobb négybe jutásért a későbbi ezüstérmes Csehország ellen az utolsó pillanatokban kaptak ki. „A legemlékezetesebb meccs a csehek elleni találkozó volt, a legjobb pedig a litvánok elleni, mikor bejutottunk a legjobb nyolc közé. A csehek elleni meccset azért emelném ki, mert az utolsó másodpercben kaptunk ki három ponttal, viszont nagyon sok pozitívum volt abban a meccsben is, csak az utolsó pár percben estünk szét, és abból nem sikerült felállni, de ahogyan végig bíztattuk egymást, örültünk egymás kosarának, az fantasztikus volt, a csapatszellem azon a meccsen volt a legjobb” – emlékszik vissza Lara.


„Az Eb után kaphattam volna hosszabb pihenőt is, de úgy döntöttem, az iskola kezdetével elkezdem az edzést, mert rosszabb visszaállni hosszabb kihagyás után. Tudom, hogy furcsa, mert egész nyáron kosárlabdáztam, de már hiányzott a kosár, és nagyon kíváncsi voltam arra is, a lányok majd hogy fogadnak, és hogy milyen lesz az edzés. Nagyon vártam már, és szerintem nagyon pozitívan fogadott a csapat. Én nagyon szeretem a lányokat, voltak, akiket csak 1-2 éve ismerek, de olyanok is, akiket 4-5 éve.” Lara a küzdőszellemet emeli ki kadett csapatából. „Nagyon nagy küzdők a lányok, a fő erényük, hogy a szívüket belerakják minden feladatba nem csak a meccseken, de az edzéseken is. Ha valami nem sikerül, és plusz feladatot kell végeznünk, akkor azt is maximális erőbedobással csináljuk meg, mert ez is a mi javunkat szolgálja. Az nehezebb, hogy többen több helyen is edzünk, a junior korosztályban vagy a felnőttekkel, de szerintem nem látszik a csapaton, hogy az év minden napján nem együtt edzünk.”


Az Akadémia filozófiájának megfelelően Lara esetében is nagy hangsúlyt fektetnek edzőink az egyéni programokra, az egyéni fejlesztő programot Ninkovics Marija vezeti. „Heti kétszer van reggeli edzésem, ami egyéni képzés, illetve sokszor van olyan, hogy délután bejönnek az edzők a kollégiumba, és felajánlják a külön munka lehetőségét, ilyenkor is tudunk egyéni képzésre menni. Remekül működünk együtt a Marijával (is), félszavakból is értjük egymást. Egyéni képzéseken a technikai elemeken van a hangsúly: sokat dobunk, labdát vezetünk és cseleket gyakorlunk.”


„A kadett az alapkorosztályom, ott várok magamtól a legtöbbet mind pontban, mind a vezető szerepben csapatkapitányként." Ez a hozzáállás meg is mutatkozott az utolsó kadett fordulóban: csapatunk az utolsó fordulóban kiélezett meccsen hárompontos vereséget szenvedett Sopronban, a mezőnyből viszont kiemelkedett Habling Lara, aki fantasztikus teljesítményt nyújtva tripla-duplát szerzett (40 pont, 11 lepattanó, 10 szerzett labda), emellett 9 kiharcolt fault is került a neve mellé a statisztikába. "A junior csapat szerkezetileg is nagyon más, és a szerepem is nagyon eltér a kadett csapatéban játszottól, hiszen idősebb játékosokkal játszok, nincs akkora felelősség sem rajtam. De szeretném megmutatni magam támadásban, védekezésben és küzdésben is. Az NB I. B-ben is pályára fogok lépni, és nagy álmom, hogy ha lehetőségem lesz rá, a felnőttek között is bizonyítsak a PEAC-PÉCS csapatában. Én ugrásszerű fejlődést várok idén magamtól, amit már érzek is: a labdavezetésem sokat javult, több technikai elemben fejlődtem. Az egész játékképemtől változást várok, felnőttesebb játékot szeretnék mutatni. Mindegyik meccsből szeretném a legtöbbet kihozni, mert olyan rengetegszer van egy játékos életében, hogy nem megy a dobás, de ilyenkor le kell szedni a lepattanókat, védekezni kell, labdákat kell szerezni, másképp kell segíteni a csapatot. Mert ez a fő célom, minden korosztályban segíteni a csapatomat.”« vissza

VIDEÓK
KOSÁRTÁBOR
Rátgéber László Nemzetközi Kosárlabdatábor
KOSÁR NAPKÖZI
KOSÁRLABDA NYÁRI TÁBOR PÉCSETT
HÍREK

Rátgéber Akadémia a Facebookon

A honlappal együtt egy új Facebook oldalt is létrehoztunk, megtaláljátok baloldalt a Menü alatt, lájkoljátok és adjátok tovább a barátaitoknak is!

Elindult a Rátgéber Kosárlabda Akadémia Honlapja

Elindítottuk az Akadémia honlapját, melynek folyamatosan bővítjük a tartalmát, hogy mindenről értesüljetek, ami fontos! Nézzetek be hozzánk gyakran!