A szezon végére jobbak lettek a játékosaink – ez a legfontosabb!

2020. július 19.
A szezon végére jobbak lettek a játékosaink – ez a legfontosabb! Bár teljesen mind a mai napig nem állt le Akadémiánkon a szakmai munka, a mögöttünk hagyott szezont természetesen befejezettnek tekinthetjük. Szakmai és stratégiai igazgatónk, Rátgéber László segítségével pillantottunk vissza az előző közel egy évre – először fiú vonalon.

Fiú csapataink rengeteg szép élménnyel, jó eredménnyel örvendeztették meg szurkolóinkat, és természetesen minket is a 2019/2020-as szezonban. Mind a magyar mezőnyben, mind a nemzetközi porondon erősíteni tudtuk Akadémiánk eddig is jó hírnevét: az NB I. B Zöld csoportjában holtversenyben az élen állt Ivica Mavrenski együttese, amikor a koronavírus-járvány miatt hirtelen félbeszakadt a bajnokság, az U20-asok a tabella tetején trónoltak és az EYBL-ben éremért játszhattak volna, a juniorok a döntőt várták, a kadettek pedig megvédhették volna bajnoki címüket.

– A felnőtt NB I. B Zöld csoportjában és az U20-as bajnokságban gyakorlatilag egy csapatot versenyeztettünk, s azt kell mondjam, a kényszerű leállásnak ezek a fiúk voltak a legnagyobb vesztesei – fogalmazott Rátgéber László. – Az U20-asok ugyanis nagy valószínűséggel megnyerték volna a bajnokságot és a számunkra nagyon fontos, rangos nemzetközi sorozatban, az EYBL-ben éremért csatázhattak volna, az NB I. B-ben pedig feljuthattak volna a Piros-csoportba. Sajnos arra már nem kapunk választ, hogy mindez sikerült volna, vagy sem, de egyvalamire kaptunk, és ez a legfontosabb: edzőink és játékosaink is jobbak voltak idén március 15-én, mint tavaly augusztus 1-jén! Az alapelvünk az, hogy jó szakmai munkával jobbak legyünk a szezon végén, mint az elején. Ezt pedig teljesítettük, amire nagyon büszke vagyok!

S hogy mindezt mi bizonyítja? Az eredmények mellett az, folytatta Akadémiánk szakmai vezetője, hogy három játékosunknak ajánlottak szerződést NB I. A-csoportos csapatok, és várhatóan még néhány tehetségünknek lesz sansza az élvonalban szerepelni.

– Nagyon jó visszajelzés számunkra, hogy minden olyan magyar fiatal játékos, akinek nincs még A-csoportos lehetősége, hozzánk akar jönni, nálunk szeretne játszani, fejlődni. Annak is nagyon örülünk, hogy az élvonalbeli klubok többsége partnert lát bennünk, remek kapcsolatokat alakítottunk ki. Látják, hogy nálunk minden adott ahhoz, hogy felnőtt első osztályú játékosokat, válogatott kosarasokat neveljünk ki, amiből aztán ők is profitálhatnak, hiszen ezek a fiatalok náluk fognak majd szerepelni.

A junioroknál Kmézics Zorán végzett fantasztikus munkát. A csapat a harmadik helyen fejezte be az alapszakaszt, s várta, hogy a döntőben megmutassa oroszlánkörmeit – sajnos erre már nem kerülhetett sor.

– Nagy kár érte, mert fényes érmert szerezhettek volna a fiúk! Sajnálom, hogy nem játszhattak döntőt, tudom, mennyire vártak rá. Ugyanakkor rájuk is érvényes az, ami a felettük lévő korosztályra: a szezon végére jobbak lettek, s biztos vagyok benne, hogy a következő idényre is ütőképes gárdát fognak alkotni. A csapat több mint a fele korosztályos válogatott, sok NB I. A-s kosarast látok a jelenlegi játékosaink között.

A kadett fiúk tavaly Branislav Jemc vezetésével örökké emlékezetes sikert értek el, megnyerték a bajnokságot. Erre idén is reális esélyük lett volna.

– Sok meccsüket láttam, jó volt nézni ezeket a srácokat, ezt a csapatot, valószínűleg idén is bajnoki címmel zártak volna. A 2004-esek közül hat játékosunkat is behívták a válogatottba, ami kiváló visszajelzés számunkra. Ebben a társaságban nem csak későbbi A-csoportos kosarasokat látok, hanem felnőtt válogatottakat is. Köszönhetően többek között annak, hogy Branislav Jemc nagyon jól dolgozik velük, örülök, hogy folytatni fogja a munkát.

Nagyon ígéretesen szerepelt az U14-es csapatunk is, látható volt, hogy Bolyos Róbert vezetőedző megtalálta a közös hangot a gyerekekkel.

– Örömteli, hogy ezt a délvidéki magyar szakembert, aki Nagybecskereken egy remek iskolát vezetett, ide tudtuk csábítani. Jó munkát végzett, ezért hosszú távon számítunk rá. Ahogy a többi csapatnál, úgy itt is törekszünk az állandóságra, a következő szezonban is ő irányítja ezt a korosztályt. Úgy gondolom, jól toboroztunk, ennek köszönhetően az U14-esek és az U15-ösök is szép sikerek elé néznek.

Ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott hónapokra, kijelenthetjük, a fiú vonal kihozta magából a maximumot – nagyon jó érzés, hogy ezt nyugodtan kimondhatjuk. Köszönhető mindez annak, hogy a játékosaink, edzőink valóban kifogástalan körülmények között dolgozhatnak, az infrastruktúránk szinte páratlan, a „hardver” tehát adott, ugyanakkor mindez mit sem érne, ha nem tettünk volna mellé egy olyan „szoftvert”, amire méltán lehetünk büszkék: Rátgéber László irányításával kiváló szakemberek, szakmai stáb dolgozik nap mint nap a sikerekért.

– Szeretném kiemelni a fiú vonalat vezető Csák Magdolna szerepét, aki kiváló munkát végzett, nélkülözhetetlen az Akadémián, fontos szerepe volt és van abban, hogy minden sikeresen, jól működik. Ugyanezt tudom elmondani Zalay Zoltánnal kapcsolatban is, aki szintén óriási erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy eredményesek legyünk. Fontos láncszem Földes Dániel, aki menedzseri szerepkörben dolgozik magas színvonalon, továbbá meg kell említenem a kiváló pszichológusainkat, a nevelői gárdát, a Nagy Miklós által vezetett kollégiumot és a mindent igényt kielégítő konyhánkat, amelyet Borbély Bianka irányít. Nagyon büszkék vagyunk továbbá az erőnléti edzőinkre! Nincs könnyű dolguk, hiszen úgy kell megerősíteniük egy játékost, hogy közben semmit ne veszítsen a sebességéből, a dinamikájából. Stefan Pajic és Filip Petrovic egy nagyon komoly iskolát képviselnek, szenzációs munkát végeztek, játékosainkon látszik, hogy fizikálisan is jó úton haladnak az NB I. A-csoport felé. Nekik köszönhető, hogy az edzéseken, mérkőzéseken azt láthatjuk, játékosaink sokat erősödtek, gyorsabbak és nagyobbat ugranak, s amikor beszélgetünk velük, mindegyik örömmel mesél arról, mennyire élvezi, hogy sokkal jobb kondiban van, mint korábban. Nekünk pedig pont ez a célunk: folyamatosan fejleszteni a tehetségeket, hogy készen álljanak a legmagasabb szintű kosárlabdára – összegzett Rátgéber László.

 

« vissza
Kövess minket közösségi oldalainkon, ahol megtalálhatod a legaktuálisabb híreinket!
Facebook Instagram Youtube
Emberi Erőforrások Minisztériuma


GOOGLE TÉRKÉP
TOVÁBB A KAPCSOLATOK MENÜBE

"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány

Központi elérhetőségeink: +30 447 5376

Iroda: 7632, Pécs, Megyeri út 74/1.

Online adatkezelési tájékoztató | Süti beállítások

© 2020 Rátgéber Kosárlabda Akadémia, minden jog fenntartva!xxx