A Tarpai csoda! Rendhagyó úti-beszámoló...

2013. április 08.
A Tarpai csoda! Rendhagyó úti-beszámoló... Akadémiánk új csatlakozója, Tarpa községe. Vezetőségünk múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe és Ukrajna magyarok lakta vidékére, Kárpátaljára látogatott, ahol szeptembertől több helyen előkészítő csoportok indulnak kislányok számára.
Ha csodát akarsz látni, mielőtt világ körüli útra indulnál, nézz körül a szomszédban is! Ennek az ősi bölcseletnek alapigazságát láttuk megvalósulni az elmúlt héten, amikor a Rátgéber Kosárlabda Akadémia küldöttsége - élén Dr. Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány Kuratóriumi Elnökével és Rátgéber László mesteredzővel -, Szabolcs- Szatmár-Bereg megyébe és Ukrajna magyarok lakta vidékére, Kárpátaljára látogatott. Alig van a világnak olyan pontja ugyanis ahol az említett két Úr valamelyike ne járt volna, de gyaníthatóan Tarpa község nevét korábban egyikük sem nagyon hallotta! Márpedig itt a beregi legelőktől és gyümölcsösöktől övezve valami olyasmi valósult meg ami kimeríti a csoda fogalmát!

Történt, hogy egy fiatal, agilis polgármester került az álláslehetőségek hiányában erősen frusztrált falu élére, aki nem volt hajlandó beletörődni, hogy az itt születettek - eleve másodrendűségre legyenek ítélve! Ő, Szécsi Szabolcs, akinek eltökéltsége, munkába vetett hite leginkább névrokonára a híres úszóedzőre Szécsi Tamásra emlékeztet, aki hinni akart, és mert a csodában! Persze, ahogy ez ilyenkor lenni szokott – környezetéből sokan vádolták megvalósíthatatlan álmok kergetésével sőt, saját elmondása szerint sajnálkozva egyesek még orvosi kezelést is ajánlottak neki tervei hallatán.

Hat órás autózás után szemerkélő esőben fordultunk be a feltűnően tiszta és virágos falu főterére, ahol II. Rákóczi Ferenc lovas szobra áll, hiszen a község, amelyről 1299-ből származik az első írásos említés a helyi születésű Esze Tamásról és kurucokról híres, de végakaratának megfelelően itt van eltemetve a mártírhalált halt politikus Bajcsy-Zsilinszky Endre is. A Polgármesteri Hivatalban tartott rövid fogadáson Szécsi Szabolcs nem titkolt büszkeséggel mondta el, hogy sikerült a munkanélküliséget jelentősen visszaszorítani, a térség lakossága szerényen – de boldogan él! Manapság már önmagában ez a tény is felér egy kisebbfajta csodával, de az igazi ezután következett.

Gyalog sétáltunk át a zászlódíszbe öltözött Művelődési Központba amelynek előcsarnokában sportfelszerelésbe öltözött csillogó szemű gyerekek álltak sorfalat. Ők a Debreceni Labdarúgó Akadémia Tarpai Tagozatának hallgatói, többségük a kárpátaljai magyar területekről származó fiatal, akik itt tanulnak és élnek a panzióból kialakított kollégiumban és nem mellesleg kitűnő edzők irányításával ismerkednek a foci tudományával! Ezt álmodta és valósította meg munkatársai segítségével néhány év alatt a polgármester, fejlődési, továbblépési lehetőséget biztosítva a térség fiataljainak, nem akármilyen színvonalon! Minőségi műfűvel borított tornaterem, szabályos méretű ugyancsak műfüves szabadtéri pálya, kondicionáló centrum, az Akadémia hallgatóinak külön osztálytermek a sportcentrumban – hangzott el a tájékoztatóban. Mindez szép-szép gondolhatja az olvasó, de mit keres itt Pécsről egy Kosárlabda Akadémia küldöttsége? Nem csigázom tovább a kíváncsiságukat rövidesen ez is kiderül!

Pedagógiai és szociológiai vizsgálatok bizonyították, hogy a bentlakásos Akadémiai képzések színvonala sokkal hatékonyabb, ha nem csak egyneműek az abban résztvevő gyerekek, hanem a koedukáltan járnak iskolába, segítik egymás sporttevékenységét! Így merült fel a szervezőkben, hogy egy másik labdajáték – nevezetesen a kosárlabda - oktatásának beindításával leányok is bekerülhessenek a rendszerbe!

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia szervezettségének, magas szintű szakmai munkájának, eredményeinek híre már az ország e távoli pontjára is eljutott – mondta beszédében a település
polgármestere – kézenfekvő volt tehát, hogy a Dr. Páva Zsolthoz fűződő személyes kapcsolatomat kihasználva keressem meg az Akadémia vezetőjét!
- Missziónak tekintjük, hogy segíthessük a kárpátaljai magyar gyerekek oktatását, a sportág megszerettetését olyan területen, ahol korábban nem voltak a kosárlabdázásnak hagyományai! Ezt már Rátgéber László mondta az ünnepségen, kiemelve, hogy a földrajzi távolság ellenére a Rátgéber Kosárlabda Akadémia minden lehetséges szakmai támogatást megad a projekt megvalósításához! Az erről szóló együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között a kárpátaljai magyar települések képviselőinek jelenlétében írták alá Pécs és Tarpa polgármesterei valamint a szakmai vezetők. Ennek keretében szeptembertől Kárpátalján több helyen előkészítő csoportok indulnak kislányok számára az általános iskola első négy osztályában, az ötödikesek pedig Tarpán már az Akadémia keretein belül kollégiumi rendszerben ismerkedhetnek a kosárlabdázás alapjaival! Természetesen közülük a legjobbak a nyolcadik osztály befejezését követően Pécsett erősíthetik majd a Rátgéber Kosárlabda Akadémia csapatait!

Persze, addig még sok víz lefolyik majd a falu határában a Tiszán, rengeteg előkészítő, szervező munkára van szükség, de a lehetőség már adott, tettrekészségből pedig sem Pécsett sem Tarpán eddig sem volt hiány – összegzett Szécsi Szabolcs az aláírást követően. Halogatásnak azonban nincs helye így az előkészítő munka már másnap megkezdődött a határ túloldalán. Előtte azonban megnéztük a térség nevezetességeit, tisztelegtünk Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kölcsey Ferenc síremléke előtt, megcsodáltuk a szatmárcsekei bárkás kopjafákat, és megnéztük a Tisza és a Túr torkolatában azt a hatalmas tölgyfát amelynél Petőfi Sándor a Tisza című költeményét szerezte.

A Tiszabecsi Határátkelőhelyet eddig csak a híradásokból ismertük, hiszen itt gyakori a több órás várakozás az átkeléseknél. Ezért azután – hallgatva kísérőink tanácsára – gyalog keltünk át ukrán oldalra ahol már vártak bennünket a kárpátaljai magyar vezetők. Úti célunk Salánk, alig tíz kilométerre van a határtól, ám az oda vezető út olyan rossz állapotban van, hogy autóbuszunk több mint fél órán át kerülgette a kátyúkat. A színmagyar település Mikes Kelemen Általános Iskolájában utánpótlás kosárlabda torna zajlott és itt volt lehetőségünk találkozni azokkal a szakemberekkel akik a jövőben a kárpátaljai előkészítő csoportok vezetői lehetnek. A falu vezetője köszönettel vette a Rátgéber Akadémia ajándékait – labdákat és mezeket – amelyekre szükség is van, hiszen a helyiek nem dúskálnak a földi javakban. Érezhető ez a gyerekeken is, nyomát nem tapasztaltuk elkényeztetettségnek, annál inkább udvariasságnak, szerénységnek, tudásvágynak, segíteni akarásnak! Ez pedig – mint tudjuk – kiváló táptalaja lehet egy eredményes sportpályafutásnak!

Egy úti beszámoló – még ha rendhagyó is - manapság aligha lehet meg gasztronómiai fejezet nélkül! Nos, küldöttségünk az efféle élvezetek megismerésében sem szenvedett hiányt! Megízlelhettük a híres beregi kakaspörköltet, a 36 órán át főzött tarpai szilvalekvárt, no és a méltán világhírű szilvapálinkát amelyet szinte minden háznál másféle recept szerint készítenek, de rosszal egyetlen helyen sem találkoztunk.

Azzal kezdtem beszámolómat, hogy csodára bukkantunk! Talán, ha kedves olvasó eljutott idáig az olvasásban igazat is ad ebben! De, higgyék el nemcsak tudni, megtapasztalni is érdemes azt a határtalan kedvességet, vendégszeretetet amely a keleti végeken körülveszi az embert! Márpedig a közös munka eredményeként a Rátgéber Kosárlabda Akadémia hallgatóinak, edzőinek előbb-utóbb személyesen is kijut majd mindebből, miként azt is reméljük, sok-sok ügyes ifjú kosárlabdázó kerül
majd a mecsekaljára Magyarország és Ukrajna határterületéről.

Képeink a helyszínen készültek:
(Még több képet a GALÉRIÁNKBAN tekinthetnek meg)

« vissza
Kövess minket közösségi oldalainkon, ahol megtalálhatod a legaktuálisabb híreinket!
Facebook Instagram Youtube


"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány
Pécs, Megyeri út 74/1.
GOOGLE TÉRKÉP
TOVÁBB A KAPCSOLATOK MENÜBE
"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány

Központi elérhetőségeink:
+30 447 5376

Iroda: 7632, Pécs, Megyeri út 74/1.

Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások

© 2019 Rátgéber Kosárlabda Akadémia, minden jog fenntartva!