Ivkovics Sztojan: Itt van a legjobb lehetőség az országban a játékosoknak a fejlődésre

2019. szeptember 06.
Ivkovics Sztojan: Itt van a legjobb lehetőség az országban a játékosoknak a fejlődésre A felnőtt férfi szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan meglátogatta a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát a napokban, hogy Rátgéber Lászlóval egyeztessen a magyar utánpótlásképzésről. A kapitánnyal az utánpótlás helyzetén túl a válogatottakról, követendő és elkerülendő akadémiai példákról beszélgettünk.
„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Ivkovics Sztojan eljött Akadémiánkra” – mondja a kapitányi látogatásról Rátgéber László. „Nekünk a fő célunk az, hogy játékosokat neveljünk a férfi és női felnőtt válogatott számára, ezért nagyon fontos, hogy együttműködjünk, együtt gondolkozzunk a szövetségi kapitánnyal. Első, nálunk végzett junior fiú csapatunkból válogatott kerettag lett Pongó Marcell, Kiss Virág már bemutatkozott a felnőtt Európa-bajnokságon, Juhász Dorka pedig sérülés miatt kényszerült kihagyni a kontinensviadalt, de reméljük, hogy hamarosan ő is bemutatkozik a felnőtt válogatottban. Nagyon büszkék vagyunk ezekre a játékosokra, és szeretnénk, ha évről évre nőne azoknak a száma, akik nemzeti színű mezét felavathatjuk az Akadémián. Idén nyáron összesen 31 játékosunkat hívták be a válogatottba vagy kiválasztó képzőkbe, úgy gondolom, ez az akadémiai produktivitás legfőbb mutatója.”


Az Akadémián nevelkedett Pongó Marcell a válogatott felkészülési mérkőzései alatt kiválóan szerepelt, a csehek ellen pedig a csapat egyik legjobbjaként 15/9 pontos mutatóval zárt. A krétai és hamburgi mérkőzések után Ivkovics úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: „Azon kevesek közé tartozunk, akik a 2021-es Európa-bajnokságot már látjuk magunk előtt, sőt le is zártuk az építkezést, készen van a keret. Nagy esélyünk van a kijutásra, ez az elvárás, mi több, bátran mondhatom, már a 2025-ös kontinensviadalra is megvan az alaprotáció. Ennek tagja Pongó Marcell.” A tehetséges irányítóról kérdeztük a szövetségi kapitányt. „Marcit egy vagy két évvel ezelőtt kiszemeltük már a válogatott stábbal, de minden gyereknél van turbulencia, jobbra-balra menések, akkor még nem vett részt az edzőtáborban. Nem késő, hogy most csatlakozott, de jobb lett volna korábban. Szerintem most már ő is látja ezt. Nagyon szépen szerepelt, nagyon jól játszott a felkészülési meccseken, számítunk rá a továbbiakban is. Úgy gondolom, ha két évvel ezelőtt jön a válogatottba, most nem kérdés, hogy a német A-ligában játszik. Vojvoda, Hanga, Keller, Perl is a válogatottból indult, nincs olyan nagy magyar játékos, aki nem volt a válogatott tagja. Marci csapattag és családtag lett a válogatottnál, de korai lenne még a vele szemben támasztott elvárásokról beszélnünk.”.


Marci nevelőedzője Ivica Mavrenszki volt, aki kadett korosztályban Európa-bajnoki MVP, juniorban az Eb legjobb irányítója volt. Arra a kérdésre, hogy ilyen szakemberekre gondolt-e Ivkovics, mikor azt nyilatkozta, minőségi tudást kell átadni a fiataloknak, így válaszolt: „Nem szoktam a kollégákat se dicsérni, se bírálni, de Ivicát személyesen ismerem, és ő nem csak mint edző, hanem mint személyiség is nagyon pozitív, kiváló, jó ember. Nagyon jó játékos volt, emberileg is nagyon jó, én úgy gondolom, az Akadémia is elégedett lehet vele.”
A Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia belső mentori hálózatában a fiatal edzők olyan trénerektől tanulhatnak, mint a mesteredző Rátgéber László, valamint Ivica Mavrenszki, az Afrika-bajnok Branislav Jemc vagy a magyar bajnok Kmezics Zoran. „Ahogy én látom, az Akadémián van egy hierarchikus rendszer, melynek a tetején Rátgéber Laci áll, a többieknek pedig meg kell valósítaniuk az ő vízióit. Lacinak pedig mindig nagyon jó víziói, nagyon jó elképzelései voltak. Nagy játékosokkal, nagy nevekkel dolgozik, ezért remélem, sikerül kivitelezniük azt, amit Laci megálmodott.”


Ivkovics Sztojan már nem először jár a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián, így van rálátása az itt folyó szakmai munkára és infrastrukturális lehetőségekre. „Bennem nincs kétely, hogy az Akadémia jó úton jár, ha megnézzük az itteni infrastruktúrát és mindent, úgy gondolom, itt van a legjobb lehetőség az országban a játékosoknak a fejlődésre. Szellemi potenciálból, jó edzőkből még mindig több kell Magyarországon véleményem szerint. Előbb-utóbb a jó kvalitású játékosok egy-két vagy három helyre fognak koncentrálódni, ebben egy veszély van: vannak olyan akadémiák, akik csak azért igazolnak játékosokat, hogy bajnoki címeket nyerjenek, de tőlük játékos még nem került ki. Ezzel pedig tönkretesznek egy csomó gyereket. Én azt tanácsolom a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiának, hogy ne ezt az utat kövessék. Azt kérem Rátgéber Lászlótól, hogy legyenek ezek az akadémiák ellenpéldák, figyelmeztető jelek a számára. Kecskeméten mi úgy dolgozunk, hogy egy, két vagy három projekt playerünk volt egy-egy korosztályban, mindent alájuk rendeltünk, hogy belőlük profi játékos válhasson. Ez a Nemzeti Kosárlabda Akadémia esetében lehet négy-öt játékos is.”

Rátgéber László filozófiája szerint az utánpótláskorú játékos első tétmérkőzése akkor jön el, mikor először pályára lép az élvonalban, addig minden egyes mérkőzése a fejlődésről, tanulásról kell, hogy szóljon. Ezért a fiatalok képzésében az egyénre szabott felkészítés és a rengeteg egyéni képzés a célravezető a csapatedzések mellett. „Egyéni képzés nélkül nincs kosárlabda. Az U16-os válogatottal találkoztam, ahol a 12 fős keretből hárman a Pécsi Nemzeti Akadémiáról érkeztek, technikailag mind a hárman nagyon jók voltak, de mint minden magyar gyereknél, fizikálisan még jobban lehetne fejlődniük. Mert jelen pillanatban fizikálisan el vagyunk maradva nemzetközi szinten, jobban kell terhelni a játékosainkat” – mondta erről a szövetségi kapitány.


És hogy mi az a mentalitás, szemlélet, amit Ivkovics a fiatal játékosoktól vár a válogatottban? „Nálam nem fontos a képesség, nálam a készség a fontos. Az én válogatottamban nem a legjobbak játszanak, hanem azok, akiknek a legjobb a hozzáállása, a legmagasabb a fájdalomküszöbe, és akiknek a válogatott a szíve csücske.”« vissza
Kövess minket közösségi oldalainkon, ahol megtalálhatod a legaktuálisabb híreinket!
Facebook Instagram Youtube
Emberi Erőforrások Minisztériuma


GOOGLE TÉRKÉP
TOVÁBB A KAPCSOLATOK MENÜBE

"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány

Központi elérhetőségeink: +30 447 5376

Iroda: 7632, Pécs, Megyeri út 74/1.

Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások

© 2019 Rátgéber Kosárlabda Akadémia, minden jog fenntartva!