Juhász Dorka: Mindig a válogatott lesz az első

2019. március 14.
Juhász Dorka: Mindig a válogatott lesz az első A Rátgéber Akadémia tehetsége, Juhász Dorka remek teljesítménnyel debütált az Egyesült Államokban. Az újoncok All Star csapatába is beválasztott játékos meglepetésvendégként a Nemzeti Junior Lány Döntőt a helyszínen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián szurkolta végig, a legtöbb pontot szerző játékosnak járó Fűzy Ákos díjat pedig ő adta át a pécsiek vezéregyéniségének, Wentzel Nórának.
A Rátgéber Akadémián 2012 óta nevelkedő Juhász Dorka korosztálya egyik legnagyobb tehetsége, aki az amerikai egyetemi bajnokság egyik topcsapatában, az Ohio State-ben is hamar letette névjegyét. A válogatott kiválóság eddig 26 mérkőzésen szerepelt és tizenegyszer ért el dupla-duplát. A kiváló teljesítményét már az alapszakasz után díjazták: a többször a hét újoncának választott játékos bekerült az évad második csapatába ("Second Team All-Big Ten") és az újoncok All-Star csapatába ("All-Freshman Team") is.


„A legnehezebb az volt, hogy megszokjam, Columbus városát, ami Pécshez viszonyítva óriási. Belecsöppentem egy nyüzsgő nagyvárosi életbe szülők nélkül, mikor előtte 18 évig itt voltak nekem Anyáék” – meséli Dorka az amerikai egyetemi pályafutása kezdetéről. „Ami könnyen ment, az a beilleszkedés: első naptól fogva nagyon pozitívan fogadtak a csapattársak és az edzők, annyira otthonos környezetbe kerültem, hogy nem is volt időm arra gondolni, mennyire hiányzik Magyarország és a családom. Nagyon segítőkészek voltak, hamar befogadtak, egy nagy családként működünk.”


Juhász Dorka 2018 nyarán keresztszalag-szakadást szenvedett az U18-as Európa-bajnokságon, egy teljes szezon kihagyás és hosszú rehabilitációs munkafolyamat után tért vissza a pályára az Egyesült Államokban. „A rehabilitációm nem fejeződött még be, folyamatosan dolgozunk, hogy a térdem rendben legyen. Mikor júniusban kimentem, még nem voltam olyan állapotban, hogy kontaktusban játsszak, de egy nagyon profi orvosi környezetbe kerültem, ők nagyon sokat segítettek, hogy lépésről lépésre építsenek fel az öt-öt elleni játékra. Minden edzés és meccs előtt órákkal már a csarnokban vagyok és megcsinálom a térdrehabilitációs programomat és az erősítést. Így most rendben vagyok szerencsére.”
Juhász Dorka kiemelkedően teljesít csapatában, és úgy érzi, technikailag és taktikailag felkészülten érkezett az Ohio State-hez a Rátgéber Akadémiáról. „Minden, amit itt Pécsett tanultam technikailag, ahogyan felkészítettek, ezt kamatoztatom az Egyesült Államokban. Nem sok játékos van a bajnokságban, aki nem európai, és profi csapatban játszott már. Ha csak a PEAC-PÉCS-et nézem, olyan játékosokkal és olyan játékosok ellen játszottam már, amelyre csapattársaimnak az amerikai középiskolai ligában nem volt lehetőségük. Technikailag előrébb járok, amit az Akadémián tanultam, azt ők kint nem tanulják. Ezeket ki tudom használni, ebből élek a kosárpályán: lehet, hogy vannak erősebb, fizikálisabb, gyorsabb játékosok nálam, viszont taktikailag előrébb tartok náluk.”


Dorka eddigi legemlékezetesebb meccse a szezonban egy hosszabbításos győzelem volt. „Amikor a Pen State otthonában játszottunk, az elején végig vezetve 10-15 pontos előnyre tettünk szert, az utolsó negyedben azonban 15 pontos hátrányba kerültünk. Nekem a negyedik negyedig nem ment a játék, nem találtam a dobást, talán 5 pontos lehettem, az utolsó öt percben azonban tudtam változtatni, mentálisan összeraktam magam, és végül talán 19 ponton zártam. Hosszabbításban tudtunk nyerni, ez egy nagyon emlékezetes meccs, és nekem külön fontos, mert magamban, fejben tudtam változtatni egy mérkőzésen belül, rájöttem, mi a hiba, és ki tudtam javítani. Ez volt a legizgalmasabb meccsünk eddig.”


Juhász Dorka, akárcsak itthon, az USA-ban is kitűnően tanul. „Az egyetembe nagyon bele vagyok szerelmesedre. Az egyetemi campus is gyönyörű, egy külön város Colombuson belül, olyan nyüzsgő egyetemi élet van, ami szerintem egyedülálló. A pszichológia szakról pedig úgy érzem, nagyon jó választás volt, nagyon közel áll hozzám, a sérülésem miatt még közelebb került hozzám a sportpszichológia. Nagyon sok segítséget kapok az iskolában, ezért jól is teljesítek. Ami nagyon tetszik Amerikában, hogy össze tudják hangolni az iskolát a kosárlabdával. Az a célom, hogy minél jobb eredménnyel diplomát szerezzek.”


A Rátgéber Akadémia neveltjét a közelmúltban Amerikában kereste fel a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. „Nagyon nagyon megtisztelő volt, hogy bár nem Európában játszom a szezonban, de gondolnak rám, telefonon is sokat beszéltünk Székely Norberttel a válogatottról. Nagyszerű érzés, hogy a szövetségi kapitány követi a munkámat, teljesítményemet, és kiutazott hozzánk, Amerikában játszó magyar lányokhoz. Nagyon boldog lennék, ha bekerülhetnék a felnőtt válogatott keretébe. Mindig is hangsúlyoztam, hogy lehet, hogy épp nem Magyarországon játszom, de számomra mindig a válogatott lesz az első, és hogy a hazámat tudjam képviselni. Ezért is nagy megtiszteltetés, hogy 19 évesen a felnőtt válogatottban számítanak rám.” Juhász Dorka a Rátgéber Akadémia második olyan játékosa lehet, aki a felnőtt válogatottban képviseli Magyarországot, korábbi csapattársával, Kiss Virággal együtt szerepelhetnek a válogatottban. „Nagyon izgatottam várom már, az amerikai kosárlabda után visszatérhessek a megszokott magyar környezetembe és a társaimmal tudok játszani, akikkel együtt nőttem föl.”


Dorka egyhetes pihenőt kapott az Ohio State-nél, és amint ezt megtudta, már foglalta is a repülőjegyet hazafelé. A szabadság pedig épp a pécsi rendezésű junior döntő fináléjára esett, így a játékos meglepetésvendégként részt vett a bronzmérkőzésen és a döntőn a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, ahol 4-es számú meze az Akadémia büszkeségeinek falán látható. „Ahogy beléptem csarnokba, elfogott az érzés, hogy úristen, hogy elrepült az idő, már két éve volt, hogy junior döntőt játszottunk. Mérész Beatrix-szel néztük a bronzmeccset és a döntőt, és felidéztük, milyen nagy meccseket vívtunk, milyen eredményeket értünk el, milyen kudarcaink voltak. Arról beszéltünk, hogy visszasírjuk ezt az időszakot, és bárcsak mi is játszhatnánk és lenne lehetőség Pécsett, hazai pályán, ilyen környezetben döntőt játszani az új csarnokban, ahogy anno mi is itthon nyertünk bronzérmet kadett korosztályban. Nagyon szívesen átöltöztem volna és beálltam volna a lányok közé egy meccsre. A régi emlékek előtörtek, főleg, mikor a pécsi lányok megnyerték a bronzérmet.”
« vissza
Kövess minket közösségi oldalainkon, ahol megtalálhatod a legaktuálisabb híreinket!
Facebook Instagram Youtube


"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány
Pécs, Megyeri út 74.
GOOGLE TÉRKÉP
Központi telefonszám:
+36 72 123 456

Email:
mail@email.hu TOVÁBB A KAPCSOLATOK MENÜBE
"Rátgéber Kosárlabda Akadémia" Alapítvány

Központi elérhetőségeink:
+36 20 969 8888

Iroda: 7632, Pécs, Megyeri út 74/1.

Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások

© 2019 Rátgéber Kosárlabda Akadémia, minden jog fenntartva!